Cei de la Casa Jurnalistului au realizat un reportaj despre localitatea Colonești din Olt, unde la referendumul din 2012, prezența la vot a fost de 184%. Lucru imposibil, dacă ne ghidăm după pagina de Wikipedia care nu ne spune că ar fi o universitate acolo sau un oraș turistic.

English article is here with some additional explanations about the electoral process in Romania.

Așa că tot același grup de jurnaliști s-a dus ca observatori în acea zonă la alegerile din turul 1 de anul acesta. Puteți citi despre înjurăturile primite de la acel primar. Procentul record de participare nu a mai fost atins, ci a coborât la un umil 79%. Surprins de "succesul" lor, am făcut o statistică unde am clasat locațiile de vot din Vâlcea (județul meu) după cel mai mare procent pe listele suplimentare.

Localitate                 Voturi Totale    Raport Voturi Liste Suplimentare/Total Voturi*100
-----------------------  ---------------  -----------------------------------------------------------
ORAŞ BĂILE OLĂNEŞTI             3248                      32.3276
LĂDEŞTI                                      1142                      27.6708
ORAŞ BĂILE GOVORA                 2082                      27.4736
MĂCIUCA                                   1161                      27.3902
ORAŞ CĂLIMĂNEŞTI                5131                      27.3436
MILCOIU                              688                      24.4186
TITEŞTI                               521                      24.3762
GHIOROIU                             816                       23.652
CÎINENI                            1117                      21.0385
ZĂTRENI                            1114                      20.2873


Comune ca Lădești, Măciuca sau Milcoiu nu țin minte să fi avut o universitate sau să fi avut atracții turistice. Mi s-a spus și că foarte mulți oameni ar avea ca domiciliu trecut în altă localitate, dar având în vedere că procentul național de vot pe listele suplimentare este de 10.08%, iar în comunele de mai sus a fost de 27%, statistic afirmația nu poate fi valabilă. În plus, în Băile Olănești recent primarul s-a folosit de ordonanța de urgență pentru migrație, și a trecut dintr-un partid politic în cel aflat acum la putere.

Așa că am vrut să mă înscriu ca observator în turul 2. Doar că, am aflat că avem o lege ambiguă (surprinzător), care spune că observatorii pot fi înregistrați doar maxim cu 5 zile înainte de alegeri.

Nicăieri nu specifică dacă termenul alegeri se referă sau nu la tururi. Timp de câteva zile, eu spun abuziv, Biroul Electoral Central a refuzat toate cererile de a deveni observator. Așa că am trimis câteva mesaje către organizații care se ocupă de protejarea democrației din afară țării. Câteva au răspuns și mi-au spus că monitorizează atent ce se întâmplă în România.

Trei zile mai târziu am primit un răspuns de la Centrul pentru Resurse Civice cum că am voie să mă înscriu în turul 2. Așa că am completat o hârtie prin care am declarat că nu sunt membru de partid și am primit aprobarea de a fi observator.

Pe lista primită de mine de la CRC, suntem 18 oameni care vom fi observatori din partea acestui ONG, majoritatea fiind din Sibiu. Am citit ghidul observatorului, iar duminică dimineața la 4 dimineața vom porni către localități din Vâlcea, încercând să vedem care sunt turiștii care vizitează frumosul meu județ.

Motivul principal pentru care merg mâine nu ține neapărat de preferința mea în favoarea unuia dintre candidați (deși îmi displac metodele folosite de unul dintre ei în campania electorală). Nici nu cred că voi putea eu și încă câțiva oameni să oprim frauda, având în vedere că aceasta se întâmplă înainte ca roata să fi existat. Dar, după cum spune Cătălin Frâncu, ar trebui mai mulți dintre noi să dăm dovadă de civism și să ne implicăm în treburile cetății.

Așa că vă invit mâine să votați și le urez succes lui Marius Dumitran și lui Andrei Duma, care vor merge și ei observatori în Ilfov, respectiv Teleorman.

Update după alegeri

Am decis că nu voi mai scrie o retrospectivă legată de ziua alegerilor. Cei de la Casa Jurnaliștilor au agregat din nou excelent cele mai interesante posturi. Hotnews au scris și ei. Eu m-am plimbat la câteva secții din Vâlcea.