În ultima lună, am trecut de la a nu știi nimic despre această organizație, până la a sta de vorbă cu alți membri din județe ca Prahova sau Teleorman, despre strategia și planul de acțiune al Consiliului Național.

Așa că voi încerca o scurtă prezentare a ceea ce este și ce face acest consiliul, pentru noi toți elevii.

Cine e Consiliul Elevilor ?

O organizație, parteneră a Ministerului Educației, formată doar din elevi, care lucrează pentru elevi. În statutul nostru (aprobat de ministru) scrie că trebuie să dezvoltăm democrația și asociativitatea dintre elevi, dar nu numai. În primul rând suntem o voce a tuturor elevilor pe care îi reprezentăm. Dar asta nu înseamnă că suntem un sindicat care vrem salarii note mai mari pentru elevi.

Cum intru și eu ?

Ești deja membru în consiliu. Ai votat un șef de clasă (în mod democratic sper), pe care l-ai desemnat să participe la ședințele Consiliului Școlar al Elevilor. Apoi, în școala ta au avut loc niște alegeri unde au fost aleși un președinte și 2-3 vice-președinți. Care acești elevi s-au dus mai departe în Consiliul Județean al Elevilor. Unde iar au fost niște alegeri și s-a ales Biroul Executiv al Elevilor, elevi membri  în Consiliul Regional al Elevilor. Și în acest consiliu au avut loc niște alegeri, și mai departe urmează Consiliul Național și am terminat.

Păi și dacă tot sunteți atât de mulți oameni, ce naiba faceți prin consiliile alea ?

Muncim… unii mai mult, alții mai puțin… fiecare după puteri și după voință.

Da’ concret… ce faceți ?

Păi… în primul rând lipsim de la niște ore de școală. Ăsta e primul lucru care se observă. Apoi avem niște ședințe… pe care trebuie să le conducem… unde propunem proiecte noi, votăm moțiuni, unde evaluăm membri, unde încercăm să facem niște lucruri să meargă acolo unde scârțâie. Mereu primim câte ceva de la Consiliul Național, chestii care trebuie implementate în județul nostru, în școala noastră, în alte școli care nu au încă consilii funcționale.
     Apoi mai avem treburi interne: informarea permanentă a elevilor, aflarea problemelor și găsirea de soluții, comunicarea permanentă cu consilierul educativ și profii, parteneriate cu ONG-uri și autorități locale, etc.

Și eu pot să vă ajut ?

DA ! În primul rând poți veni la ședințele Consiliului Școlar, să vezi ce facem în timpul nostru liber. Apoi dacă îți place, și vrei să te implici ca să schimbi ceva, orice ceva, oricât de mic sau mare, există un loc și pentru tine în echipa noastră.

Și eu ce primesc dacă vă ajut ?

Același lucruri pe care le primim și noi: sentimentul că ai făcut ceva spre schimbare, că ai făcut ceva să ajuți pe elevii din școala/județul/țara ta, experiența de a lucra între-o echipă, între-o organizație, și… dacă dovedești că ești capabil… experiența de a fi lider.

Alexandru Palcuie
Secretar executiv al Consiliului Județean al Elevilor – Vâlcea

PS: voi povesti totul pe îndelete în articolele următoare, prin vacanța de iarnă.